Overdrevent tegneserieband genopstår - ingen kan genkende dem uden kostumer

Cartoons har valgt at gå sammen igen, men bandet har på tragisk vis mistet et medlem.

Når lakridskonfekthåret, halvtredserattituden og de overdimensionerede sko, der gør dem 2 meter og 20 centimeter høje, er på plads, er de ikke til at overse.

Det var deres tyggegummisange heller ikke i de sene halvfemsere. Her blev Cartoons kendt for at synge 'DooDah' og storhittede med 'Witch Doctor', der blandt andet gik ind på en andenplads på den britiske hitliste.

Men trods succes i ind- og udland ved de færreste, hvem der gemmer sig bag tegneseriebandet. Faktisk bliver de aldrig genkendt, når parykkerne ikke er på.

Det kom til udtryk, da Cartoons vandt en dansk Grammy i 2000 i kategorien Exportprisen. De ville fejre statuetten til efterfesten på en natklub, men der var bare et problem: De kunne ikke komme ind. Gruppen havde nemlig ikke længere deres farverige kostumer på. 

Cartoons havde deres storhedstid i halvfemserne.
Cartoons havde deres storhedstid i halvfemserne. Foto: Privatfoto.

- Vi går op til dørmanden og siger: "Må vi komme ind? Det er os fra Cartoons", fortæller forsanger Martin Østengaard i 'Go' aften Danmark'.

Men det var der mange, der havde påstået i løbet af aftenen, lød svaret.

Og for at gnide salt i såret dukkede Søren Rasted og René Dif fra popgruppen Aqua op og gik lige direkte ind på natklubben Nasa. Tilbage stod Cartoons i øsende regnvejr.

- Der stod vi og kunne ikke komme ind. Der var vi lidt ærgerlige, siger forsangeren med den korngule Elvis Presley-inspirerede paryk.

Cartoons

Gruppen var i en årrække kendt under navnet The Scooters, der spillede rockabilly musik i Elvis-udklædning.

Midt i halvfemserne var dancemusik stort, og Cartoons blev skabt i 1998. De begyndte at blande rock'n'roll og eurodance. 

Bandet fik bade national og international succes, og vandt en dansk Grammy og en Danish Music Award.

I 2001 blev bandet opløst, men fire år senere optrådte de til en reunion-koncert. 

I 2018 genopstår bandet til 'Vi elsker 90'erne'-festivalen. 

Siden lærte de at sætte pris på at være ukendte i offentligheden. Det fortæller manden med det hvide, sorte og lyserøde lakridshår.

- Vi endte med at være glade for det, for vi kunne faktisk gå i fred og ro, siger Jesper Dukholt, der i dag er 53 år. 

Hør Cartoons med deres hit 'Witch Doctor'.

Tøjet lå i kælderen

For 16 år siden blev bandet opløst, men nu har de valgt at gå sammen igen. Det afslører de tirsdag aften i 'Go' aften Danmark'.

Grunden er simpel: "Vi har fået lyst".

- Det er mærkeligt, men det er fandme også sjovt, siger Jesper Dukholt om at være tilbage i tøjet. Han er kendt som Sponge, fordi han tidligere har haft en svamp på toppen af hovedet.

Cartoons vil næste sommer være at finde på scenen under 'Vi elsker 90'erne'-festivalerne. Men de er blevet et bandmedlem færre siden dengang.

Medlemmer af Cartoons

Toonie (Martin Østengaard)

Sponge (Jesper Dukholt)

Shooter (Erling Jensen)

Buzz (Dave Stevens)

Puddy (Natasja Skov)

Det sjette medlem, Karina Jensen, gik under navnet Boob. Hun døde i 2016 af kræft.

- Det er en ekstremt trist og rædselsfuld historie. Vi har mistet Karina, der blev taget af kræft for halvandet år siden, men hun er med os i ånden, fortæller forsangeren.

Kostumerne har i årevis været pakket væk i en kælder og var tæt på at blive smidt ud, for det var faktisk ikke meningen, at de skulle bruge dem igen.

Men nu har Cartoons altså ombestemt sig, og skoene, der er speciallavet af teaterskomageren fra Det Kongelige Teater, kræver lidt tilvænning igen. Det er ikke kun det gamle tøj, de har på - det er også de gamle hits, som bandet vil spille.

- Den skal bare have fuld skrue, siger Jesper Dukholt, mens kollegaen supplerer:

- Livet er en fest, og I er allesammen inviteret.

De er tårnhøje, når skoene er på. Her er to af bandmedlemmerne fra Cartoons.
De er tårnhøje, når skoene er på. Her er to af bandmedlemmerne fra Cartoons. Foto: TV 2