Turist satte sig ind i en fremmed mands Mercedes – og så stak det af som han aldrig havde drømt om

Her er den usandsynlige historie om, hvordan en hollandsk turist endte på dansegulvet i ’Vild med dans’ i Georgien.

Alt virkede normalt, da hollandske Jesper Blacks fly landede i Tbilisi Lufthavn i efteråret 2016. Hvad han ikke vidste var, at de følgende timer ville ændre hans liv fuldstændigt.

Nogle holdt nemlig øje med ham fra det øjeblik, han steg ud af flyet.

Den dengang 29-årige passager var taget til det østeuropæiske land Georgien for at besøge en veninde, han mødte for tre år siden i Holland. Aftalen var, at veninden skulle hente ham i lufthavnen i hovedstaden Tbilisi, og sammen skulle de køre hjem til hende og mandens hus.

Men Jesper Black indgik også i nogle fremmede menneskers planer.

I paskontrollen blev han budt en lokal vin. Sikke en gæstfrihed, tænkte Jesper Black.
I paskontrollen blev han budt en lokal vin. Sikke en gæstfrihed, tænkte Jesper Black. Foto: Georgia.travel

Da han trådte ud i ankomsthallen, så han en mand, der holdt et skilt med hans navn på.

Jesper kendte ikke manden, der ikke sagde meget – på engelsk eller i det hele taget.

- Jeg tænkte, at min veninde måske var blevet forhindret i at komme på grund af arbejde, så hun havde nok arrangeret det, fortæller han til TV 2.

Den tavse mand fulgte ham til en stor, sort Mercedes, åbnede døren for ham og tog hans kuffert. Jesper Black spurgte manden, hvor de skulle hen, men blev mødt med tavshed.

- Det her var ikke den bedste idé, tænkte jeg. Jeg havde aldrig været her før, og så satte jeg mig ind i en fremmed mands bil. Det er alt det, din mor fortæller dig, du ikke må.

Politibiler følger trop

Den tavse chauffør rakte ham en konvolut fra sin inderlomme, hvor der stod:

"Kære Jesper. Du er en meget særlig gæst for os. Forbered dig på overraskelser. Georgien"

Jesper Black troede stadig, hans veninde stod bag det hele. "Hun er gift med en velstillet mand, måske kender de bare en fyr med en Mercedes", ræsonnerede han.

Så han begyndte at slappe af på bagsædet. Han har rejst i mange lande og laver videodagbøger, når han er på tur. Gennem forruden så han en georgisk politibil og tænkte, at den ville han filme, når de kørte forbi.

Men som de nærmede sig de blinkende lys, forstod han, at der foregik noget. Der var ikke bare én politibil, der var også seks politimotorcykler og to andre biler. De eskorterede den sorte Mercedes, og ved hvert kryds de kom forbi, stod der flere betjente og holdt trafikken tilbage og vinkede mod bilen.

- "Hvad fanden sker der", tænkte jeg bare. Jeg er en rimelig afslappet type, men nu kunne jeg mærke, at det blev uforklarligt og mærkeligt. 

Kortegen kørte ind mod byens centrum, hvor taxachaufføren pludselig åbnede munden.

- Se, se, sagde han og pegede op på et kæmpe lysskilt på et af storbyens højhuse.

Nu begynder det at blive mærkeligt, tænkte Jesper Black, da hans eget pasfoto dukkede op.
Nu begynder det at blive mærkeligt, tænkte Jesper Black, da hans eget pasfoto dukkede op. Foto: Georgia.Travel

Jesper Blacks pasfoto blev vist på lysskiltet, og på engelsk stod der, "Han er her, han er her".

Det var her, at det gik op for Jesper Black, at han nok skulle være med i et eller andet tv-program.

Han så blandt andet et tv-hold køre hurtigt forbi i en jeep, og han lagde mærke til et lille fastmonteret kamera inde i bilen.

Mødet med premierministeren

Der kom dog ingen yderligere forklaring fra chaufføren, der igen var tavs over for Jespers mange spørgsmål og i stedet kørte ham ud af byen og hen mod et gammelt slot, hvor den røde løber var rullet ud.

Her stoppede bilen, døren blev åbnet, og foran ham stod en ældre herre i et pænt jakkesæt.

- Han tog min hånd og bød mig velkommen til Georgien. Han præsenterede sig som landets premierminister og sagde, at det ville være ham en ære at være min vært for i aften.

Jesper Black var blevet udvalgt til at være hovedpersonen i et georgisk turismefremstød, hvor det var besluttet at fejre turist nummer seks million med en helt særlig VIP-behandling. Og den person blev Jesper Black.

Han nåede dog ikke at få fordøjet den information.

- I næste sekund fik jeg sat en mikrofon i jakken og stod med premierministeren og hans bodyguard i elevatoren.

De trådte ind i et lokale, hvor et filmhold stod klar med professionelt lys og flere kameraer, der alle fulgte hver bevægelse, Jesper Black lavede.

Han skulle igennem en georgisk vinmenu og efterfølgende smage på en række traditionelle retter til bords med premierministeren. Og den overrumplede hollænder blev hurtigt lettere overrislet efter vinsmagning på tom mave.

- Jeg havde ikke spist noget siden jeg fløj, så jeg var meget sulten. Men hver gang der blev serveret en ret for mig, nåede jeg at tage én bid, og så fjernede de den fra mig, siger Black.
- Jeg havde ikke spist noget siden jeg fløj, så jeg var meget sulten. Men hver gang der blev serveret en ret for mig, nåede jeg at tage én bid, og så fjernede de den fra mig, siger Black. Foto: Georgia.travel

Efter 45 minutters middag og filmoptagelser drog premierministeren videre, og kameraerne blev slukket. Først her var der rigtig tid til at forklare Jesper Black, hvad han egentlig havde været igennem og hvorfor. Her blev han også mødt af sin veninde, der var blevet holdt tilbage af filmholdet gennem hele forløbet.

Filmholdet installerede Jesper Black på et luksuriøst hotel, og de følgende dage kom han på rundtur i Georgien – arrangeret og foreviget af filmholdet.

Videoen går viralt

Jesper Black tog tilbage til Barcelona, hvor han boede på det her tidspunkt. Her kunne han underholde kollegerne på det call center, han arbejdede på, med sin vilde ferie. Men det blev vildere endnu.

I løbet af de følgende måneder vendte Jesper Black tilbage til sit daglige trummerum med arbejde og venner. Men en dag fik han tilsendt et billede fra sin georgiske veninde, der var blevet inviteret til releasefest på den turistreklame, som Jesper var blevet udvalgt til at medvirke i.

Se den fulde reklame her.

- Jeg kom hjem fra arbejde, og så eksploderede min Facebook. I løbet af to dage fik jeg tusindvis af venneanmodninger og hundredvis af beskeder fra georgiere.

Videoen var udkommet, og den var blevet et viralt hit i Georgien. De elskede den skæggede turist.

- De skrev til mig, at jeg altid var velkommen i Georgien igen, at de var så glade for, at jeg havde været der, alt muligt – på både georgisk og engelsk. Jeg er en rimelig normal fyr, så at få de beskeder var ret vildt, siger han.

Inden længe fik han et opkald fra en producent fra den georgiske udgave af ’Vild med dans’.

- Han fortalte mig, at jeg var blevet et kæmpe navn i Georgien, og at de meget gerne ville have mig med i 'Vild med dans'.

Jesper Black fik takket pænt nej til tilbuddet, stadig i en form for chok over sin nyopdagede stjernestatus.

Men producenten ringede igen efter et par dage, hvor Jespers popularitet – og Facebook-indbakke – stadig voksede, og denne gang sagde han ja til at være med i danseprogrammet.

- Jeg er ikke særlig vild med at danse og har heller aldrig brudt mig om programmet, men jeg besluttede mig for at gøre det. Jeg ville jo uden tvivl komme til at vokse som menneske af det, siger han.

'Vild med dans' var hårdt

En uge efter videoen var kommet ud, sagde han sit job op og flyttede ud af sin lille lejlighed i Barcelona og tog til Tbilisi, hvor han flyttede ind i en nydelig lejlighed. Og så skulle han – endnu en gang – på skærmen foran de georgiske seere, denne gang i ’Vild med dans’.

- Det var en meget udfordrende og hård oplevelse, faktisk. Først og fremmest er jeg en forfærdelig danser, men jeg havde også en stor sproglig udfordring. 99 procent af tiden vidste jeg ikke, hvad der foregik.

Jesper Black var blevet tildelt en professionel danser, der ikke kunne et ord engelsk, så det var praktisk taget umuligt for de to at kommunikere uden en tolk. Sådan en blev stillet til rådighed, men det var stadig en kompliceret proces.

Han klarede sig til fjerde runde, men måtte så forlade programmet. Han gjorde dog et kort comeback i femte afsnit, hvor han dansede en traditionel georgisk dans.

Her viser Jesper Black frem på settet til 'Vild med dans' på sin Youtube-kanal.

Folk vil stadig have billeder med ham

Efter ’Vild med dans’-oplevelsen valgte han at blive boende i Tbilisi, hvor han bor i dag. Og han bliver stadig genkendt på gaden.

- Jeg er den samme person som før alt det her, men det er mærkeligt at stå på en bar, og så kommer folk hen til mig og vil have taget et billede. I Holland og Spanien er der ingen, der ved, hvem jeg er, men i det her lille land er jeg meget kendt. Det er mærkeligt, men jeg er meget taknemlig for det, der er sket for mig.

Selvom Jesper Black blev et værktøj i en marketingkampagne, så er han meget glad for alt det, han har fået ud af det efterfølgende. Han arbejder i dag for den nationale tv-station i Georgien, hvor han producerer en videoserie til Eurovision.

- Jeg har forståelse for, at jeg ikke er noget specielt. Men den reklame gjorde, at jeg kunne flytte ud af en lille lejlighed og få mit ønskejob. Så jeg føler mig bestemt ikke misbrugt, siger han.

Du kan se meget mere om Jesper Blacks georgiske eventyr på hans Youtube-profil.