Sådan er det gået skuespillerne siden 'Dirty Dancing' fik premiere for 30 år siden

Flere af stjernerne skinner endnu, mens andre ikke er i live til at opleve jubilæet.

Med det ene 80'er-hit efter det andet og masser af forbudt og kompliceret kærlighed er 'Dirty Dancing' en af de mest elskede romantiske komedier fra sin tid.

Flere årtier efter er det stadig filmen fra 1987, mange af skuespillerne huskes bedst for. I dag danser nogle af dem videre, mens andre for længst har brudt med skuespillerkarrieren og er gået nye veje.

Greys gennembrud 

For hovedrolleindehaveren Jennifer Grey, der spiller den uskyldige Baby, blev 'Dirty Dancing' hendes store gennembrud.

For 30 år siden ankom Baby med resten af familien Houseman til en uforglemmelig sommer på Kellermans feriested.

Her mødte hun danseinstruktøren Johnny Castle, spillet af Patrick Swayze, der sagde det berømte citat: "Nobody puts Baby in a corner". På dansk kan det blandt andet oversættes til, at ingen må undervurdere Baby.

Det samme gælder sådan set for skuespilleren Jennifer Grey, der, selvom der er gået 30 år, stadig har gang i karrieren.

"Nobody puts Baby in a corner" er langt fra det eneste citat, der er vokset ud af filmen. Stem på dit yndlings-citat her.

Afstemning

Dirty Dancing

'Dirty Dancing' kørte første gang over det store lærred den 16. august 1987 i USA. 2. juledag 1987 havde filmen premiere i Danmark. 

Filmen blev lavet på et lille budget og uden nogle erfarne eller daværende store filmstjerner, pånær Jerry Orbach, der spiller Babys far. 

Det var den første film, der blev solgt i mere end en million eksemplarer til private.

Det tilhørende soundtrack, '(I've had) The Time of My Life', solgte platin og vandt flere priser, blandt andet en Golden Globe og en Grammy Award. 

Filmen fik en toer i 2004 med titlen 'Dirty Dancing: Havana Nights'.

Fra dansedronning til tegnefilm

Efter 'Dirty Dancing' i 1987 fik Jennifer Grey roller i film som 'If the Shoes Fit' og 'Bounce', men i 2010 vendte hun tilbage til dansen, og hun havde angiveligt ikke glemt de forbudte trin fra 80'ernes storfilm.

Sammen med dansepartneren Derek Hough vandt hun den amerikanske udgave af 'Vild med Dans'.

I dag er hun tilbage i filmbranchen og kan ses på skærmen i enkelte film og tv-serier, men de fleste kræfter bliver lagt i at lægge stemmer til tegnefilm. Hun har blandt andet indtalt til tegnefilmsserien 'Pheanis and Ferb' og til animationsfilmen 'Duck Duck Goose', der har premiere i 2018.

Skuespillerne Patrick Swayze og Jennifer Grey, der spiller hovedrollerne i 'Dirty Dancing'.
Skuespillerne Patrick Swayze og Jennifer Grey, der spiller hovedrollerne i 'Dirty Dancing'. Foto: HO / Scanpix Denmark

Swayze vendte tilbage 17 år efter

Jennifer Greys skuespillerkollega og de kvindelige seeres favorit, Patrick Swayze, fulgte også op på 'Dirty Dancing' med flere store filmroller.

Det noget anderledes, men stadig romantiske drama 'Ghost' blev hans næste hit i 1990. Derefter voksede og voksede cv'et med film som 'Point Break', 'Waking Up in Reno' og 'Svigermor(d)'.

I 2004 vendte Swayze tilbage til dansetrinene i opfølgeren 'Dirty Dancing: Havana Nights', igen i rollen som danseinstruktør.

I 2008 blev han diagnosticeret med kræft i bugspytkirtlen. En sygdom, han døde af året efter.

Seriesucces og sørgelige farvel

Patrick Swayze er langt fra den eneste af skuespillerne, der ikke er her til at opleve filmens jubilæum.

Jerry Orbach, der spiller Babys far, døde også af kræft i 2004, mens Max Cantor, skuespilleren i rollen som kvindebedåreren Robert Gould, døde af en overdosis kun fire år efter den oprindelige films premiere.

I filmen 'Dirty Dancing' snor Robert Gould kvinderne om sin lillefinger. Han gør danseren Penny Johnson gravid, så Baby må overtage hendes danserolle, og Babys søster, Lisa, kaster sin kærlighed på ham.
I filmen 'Dirty Dancing' snor Robert Gould kvinderne om sin lillefinger. Han gør danseren Penny Johnson gravid, så Baby må overtage hendes danserolle, og Babys søster, Lisa, kaster sin kærlighed på ham. Foto: Vestron Pictures

Flere af filmstjernerne skinner dog endnu. Lonny Price, der spiller den kiksede Neil Kellerman, der har et godt øje til Baby, er blevet en succesfuld instruktør. Han har blandt andet instrueret afsnit af serien 'Desperate Housewives'.

Kelly Bishop, der spiller Babys mor, har også haft succes i serieverdenen. Mest kendt er formentlig hendes mangeårige rolle som Emily Gilmore i serien 'Gilmore Girls'.

Læs mere om, hvordan det er gået de enkelte skuespillere de sidste 30 år, her.

'Dirty Dancing' fylder 30 år: Sådan er det gået skuespillerne siden