Sker det igen i aften? Her er Danmarks største Grand Prix-flop

I aften skal Danmark i aktion i Eurovision, og heldigvis står Anja Nissen til at klare det bedre end de fadæser, vi har samlet her.

I aften går det løs, når Anja Nissen skal forsvarer Danmarks ære ved det internationale Melodi Grand Prix i Kiev.

En ære som de seneste år har lidt gevaldigt. Fra 2014-2016 er Danmark nemlig røget ud, før det knap nok var begyndt. 

Kommentatorer har kaldt de seneste års præstationer for Danmarks værste Grand Prix-nedtur, og DR's underholdningschef betegner dem som 'skammens år'.

- I år er det alt eller intet. Det er sindssyg vigtigt, at vi kommer tilbage i toppen og viser, at det er værd at kæmpe for Danmark, siger Jan Langermand Ludme, underholdningschef på DR 1, til Søndagsavisen.

Vi danskere kan prale af tre Grand Prix-sejre gennem historien begået af Grethe og Jørgen Ingmann med 'Dansevise' i 1963, Brødrene Olsen med 'Fly on the Wings of Love' i 2000 og Emmelie de Forest med 'Only Teardrops' i 2013.

Desværre er listen af sange, der har floppet på den internationale bane noget længere. Det selvom flere af dem faktisk har været store hits herhjemme.

Afstemning

Her er Danmarks værste præstationer i Det Internationale Melodi Grand Prix gennem tiden.

1982: Brixx med ’Video video’

Mens ’Video video’ herhjemme betegnes som lidt af en klassiker, var Europa i 1982 slet ikke klar til Jens Brixtofte og resten af bandets sang om det dengang nye, tekniske vidunder. En plads som nummer 17 ud af 18 bidrag og sølle fem point var, hvad det kunne blive til. Vinderen i 1982 blev tyske Nicole og hendes ’Ein bisschen Frieden’.

1993: Tommy Seebach Band med ’Under stjernerne på himlen’

Tredje gang blev ulykkens gang for Tommy Seebach. Efter at have klaret sig fint med ’Disco Tango’ i 1979 og ’Krøller eller ej’ i 1981, gik det i 1993 helt galt for ham og vuggevisen ’Under stjernerne på himlen’. Ni point og en 22. plads ud af 25 var alt, det kunne blive til. I 2012 gav Tommy Seebachs søn, Rasmus Seebach, dog nyt liv til sangen, da han med stor succes genindspillede den til sit andet album ’Mer’ end kærlighed’.

1996: Martin Loft og Dorte Andersen med ’Kun med dig’

De vandt en gigantisk sejr i Dansk Melodi Grand Prix i 1996, duoen Martin Loft og Dorte Andersen med sangen ’Kun med dig’, der var skrevet af Keld Heick og Jascha Richter fra Michael Learns to Rock. Men på grund af for mange tilmeldte lande til det års internationale konkurrence blev hemmelige juryer inden selve tv-showet sat til at udvælge de bedste sange. Ud af 30 lande blev Danmark kun nummer 25 og kom derfor slet ikke med i det års konkurrence, der blev vundet af Irland. Efter floppet oversatte Jascha Richter i øvrigt sangen til engelsk, og Michael Learns to Rock fik et pænt hit med ’Paint My Love’. 

2002: Malene Mortensen med ’Tell Me Who You Are’

Efter Brødrene Olsens sejr i 2000 og Rollo & Kings andenplads på hjemmebane året efter troede danskerne, vi kunne gå på vandet. Op til den internationale finale i Tallinn i 2002 var Malene Mortensen og ’Tell Me Who You Are’ da også blandt favoritterne til en topplacering. Men sådan skulle det ikke gå. Slet ikke endda. En 24. plads og syv point var, hvad Europa belønnede Danmark med det år – og for første gang nogensinde i Grand Prix-historien blev Danmark nummer chok. Malene Mortensen har siden Grand Prix-floppet haft en succesfuld karriere som jazzsangerinde.

2004: Tomas Thordarson med ’Shame on You’

Siden semifinalerne blev indført i Det internationale Melodi Grand Prix i 2004, har Danmark faktisk klaret sig rigtig pænt. Ud af 13 forsøg har vi kvalificeret os til finalen hele ni gange, og i 2013 blev det endda til en sejr til Emmelie de Forests ’Only Teardrops’. Men første møde med semifinalerne endte bestemt ikke lykkeligt. Her blev Thomas Thordarson nummer 13 ud af 22 i semifinalen med 'Shame on You'.

2007: DQ med ’Drama Queen’

I 2007 stemte danskerne et anderledes bud videre til Det Internationale Melodi Grand Prix, da Peter Andersen vandt det danske Grand Prix med sangen 'Drama Queen'. Men den havde ikke helt samme virkning på resten af Europa som herhjemme. Under navnet DQ blev Peter Andersens 'Drama Queen' stemt hjem i semifinalen, hvor sangen blev nummer 19 af 28. 

2012: Soluna Samay med ’Should’ve Known Better’

Remee og Chief1's mangeårige samarbejde kulminerede i Melodi Grand Prix-sammenhæng i 2012, da deres sang ’Should’ve Known Better’ med Soluna Samay først vandt Dansk Melodi Grand Prix og siden formåede at kvalificere sig til den internationale finale. Men her stoppede succesen så også. Europa var det år til russiske bedstemødre og ikke mindst svenske Loreen, og stakkels Soluna Samay måtte tage til takke med 21 point og en 23. plads ud af 26 lande i finalen.

2015: Anti Social Media med ’The Way You Are’

I 2015 gik det galt for bandet Anti Social Media, der ellers med sit navn skrev sig ind i en aktuel debat. Bandet blev dannet på initiativ af sangskriverne og producerne Remee og Chief 1, der også stod bag nummeret ’Should’ve Known Better’, der floppede i finalen tre år tidligere. Så langt nåede Anti Social Media slet ikke. De kom ikke blandt de ti finalister på trods af kun 16 modstandere i sin semifinale.

2016: Lighthouse X med 'Soldier of Love'

Danskerne hungrede efter en finaleplads i 2016 efter at være røget ud af semifinalen året før. Opgaven hvilede på boybandet Lighthouse X med sangen 'Soldiers of Love'. Men opgaven blev ikke løst. Danmark måtte igen vinke farvel i semifinalen, og det fik kommentatorer til at kalde de seneste år for den værste Melodi Grand Prix-nedtur for Danmark nogensinde.