To danske film og dansk skuespiller nomineret til en Oscar

To danske film og en dansk skuespiller er netop blevet nomineret til den prestigefyldte Oscar.

De nominerede til årets Oscar-uddeling er netop blevet offentliggjort under stor pomp og pragt i Los Angeles.

To danske film er blevet nomineret. 

'Under Sandet' er nomineret til en Oscar for bedste udenlandske film.

'Silent Nights' er blevet nomineret til en Oscar for bedste kortfilm.

Udover de to danske film, så er Danmark også flot repræsenteret ved Viggo Mortensen, der er blevet nomineret i kategorien 'bedste mandlige skuespiller' for sin præstation i filmen 'Captain Fantastic'.

Den danske spillefilm 'Under Sandet' er instrueret og skrevet af Martin Zandvliet.

- Det er helt vildt. Vi har siddet her og været så nervøse. Vi er meget glade og meget stolte. Det føles helt uvirkeligt, siger Martin Zandvliet.

Vi har en chance

Han skal dyste med den tyske film 'Min far Toni Erdmann', den svenske 'En mand der hedder Ove', 'The Salesman' fra Iran og australske 'Tanna', og ifølge instruktøren er det ikke utænkeligt, at Oscarstatuetten kan ende i danske hænder.

- Jeg tror, vi har en chance. Sidste år var alle ret enige om, at 'Son of Saul' (Ungarns oscarbud, red.) ville løbe med det hele, men i år kunne det lige så godt være os som en af de andre. Jeg er optimistisk og spændt. Det er ikke afgjort endnu, siger instruktøren.

Filmen, som omkring 115.000 danskere ifølge Danmarks Statistik så i biografen, handler om sergenten Carl Leopold, spillet af Roland Møller, der får ansvaret for en gruppe unge, tyske krigsfanger, der skal rydde den jyske vestkyst for miner.

- Det er en underholdende film, der får folk ud på kanten af sædet, men den taler også til folks skyld og skam, siger Martin Zandvliet om sit Oscar-bud.

Selv om 'Under Sandet' er blevet nomineret, så er der stadig et stykke vej, til at Martin Zandvliet kan gribe fat om guldstatuetten foran hele verdens filmstjerner og tv-seere.   

Gode chancer, men...

- Der bliver noget sværere. Men der er ikke én kæmpefavorit i kategorien. Men man skal ikke udelukke den, da den rent tematisk passer godt ind i Oscar-uddelingen. Jeg vil ikke udelukke, at den vinder, siger filmanmelder Ann Lind Andersen.

Lektor i filmhistorie ved Københavns Universitet, Peter Schepelern har tidligere fortalt hvorfor 'Under Sandet', som også vandt en Robert for årets danske film, kan have en chance for at imponere Oscar-akademiet, der skal beslutte, hvem der skal have en Oscar. 

- Den har fokus på Europa i Anden Verdenskrig. Det er en god film, super velfortalt og velfungerende, og den ligner noget, amerikanerne selv kunne finde på at lave, har han fortalt TV 2. 

Dansk kortfilm også med i feltet om en Oscar

Udover 'Under Sandet' er også den danske kortfilm 'Silent Nights', der er instrueret af danske Aske Bang og produceret af Kim Magnussen, blandt de kortfilm, der er nomineret til en Oscar.

Men der var ikke kun spænding for danske filmelskere. Der blev nemlig sat rekord i flest nomineringer. Det blev 'La La Land', der løb med 14 nomineringer.

La La Land er en amerikansk moderne musical med skuespillere som Ryan Gosling og Emma Stone på rollelisten.

- Det er en god dag, og det er altid spændende. Det er jo verdensmesterskabet i film. For en filmelsker som mig, er det jo den mest prestigefyldte pris overhovedet, siger Ann Lind Andersen.

Udover 'La La Land' fik filmene 'Moonlight' og 'Arrival' otte nomineringer, og 'Manchester By The Sea', 'Lion' og 'Hacksaw Ridge' seks nomineringer hver.

The Academy Awards – altså den reelle Oscar-uddeling bliver afholdt søndag den 26. februar i Dolby Theatre i Hollywood.

Hele Oscarshowet kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY natten fra den 26. til 27. februar.

De vildeste Oscar-rekorder